Familjen Persson i främmande land (2013)

“Familjen Persson i främmande land” är en 75 minuters dokumentär för TV och film festivaler. Foto och medregissör Johan Palmgren. Producent och medregissör Åsa Blanck.


In English

The Persson Family (2013)

Per Persson lämnade Sverige för 40 år sedan. Med sin Land Rover körde han österut och hamnade i Pakistan. Där förälskade han sig, fick två döttrar och kom att leva sitt liv. Men de senaste åren har döttrarna Zarah och Mia, födda och uppvuxna i Lahore, börjat säga “När åker vi till Sverige?” istället för “God morgon”. Fast på urdu, för de kan inte ett ord svenska.
Flickorna är strängt bevakade av sina morbröder och Per vill visa flickorna andra sätt att leva; utbildning, yrkesliv, frihet. Men mamma Shamim vill inte åka till ett land där hon inte får ha en åsnekärra. “Vad för slags frihet är det?” Men de är tre mot en och en dag kastar sig familjen loss mot sitt lyckoland. De landar en kall morgon i en husvagn utanför Hässleholm och inget blir som de hade tänkt sig. En film om att komma hem, eller komma bort.

Priser

Best European Intercultural Television Programme of the Year 2013, Prix Europa, Berlin, Tyskland, oktober 23, 2013.

Filmfestivaler

IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, Amsterdam, Nederländerna, november 19, 2014. Inconvenient Films, Vilnius, Lettland, oktober 23, 2014. CinéDOC, Tbilisi, Georgia, oktober 14, 2014. IFF “Message2Man”, Saint Petersburg, Rysslad, september 21, 2014. International Film Festival Kratkofil Plus, Banja Luka, Bosnien ocn Herzegovina, juli 23, 2014. Tempofestivalen, Stockholm, Sverige, mars 4, 2013.

Kolla in programmet för Tempo Filmfestival 5-10 mars 2013: http://www.tempofestival.se/program/

Intervju med Åsa Blanck och Johan Palmgren (Swedish TV, SVT)

Klipp från filmen

Klipp från filmen kommer snart.

Comments are closed.