Tjuren Ferdinand – den sanna historien (2014)

Varje julafton samlas miljoner svenskar för att se filmen om Tjuren Ferdinand. Vad få vet är att den vänliga tjuren funnits på riktigt – men hans öde blev något helt annat än i sagan.


In English

Detta är berättelsen om den fredliga tjurens öde, från uppväxten under ekarna på fälten utanför Salamanca, till den sägenomspunna tjurfäktningen där han inför 24 000 jublande människor blev benådad.

Så långt stämmer det med Disneyfilmen. Men vad hände sen?

Inbördeskriget i Spanien bröt ut samtidigt som tjuren, som i verkligheten hette Civilon, ”Den Civile”, benådades. Berättelserna om hans slutliga öde skiljer sig åt beroende på vem man frågar. Slaktades han av Francos soldater? Eller sköts han av ”de röda”? Matchades han på en ny fight i Valencia, eller fick han återvända till sin korkek och älska med kossor tills han dog av ålder?

Vi möter familjen som gosade med den vänlige Civilon i hagen, barnbarnet till skötaren som följde med på den ödesdigra resan mot arenan, och mannen som faktiskt såg tjurfäktningen 1936 och aldrig kunnat glömma. Alla har de sin egen historia.
Och vi möter förstås den älskade tjuren i en unik nyupptäckt film.

Foto: Johan Palmgren
Klipp: Petter Brundell
Musik: David Ricci
Producent: Åsa Blanck
Projektledare SVT: Charlotte Hellström

Comments are closed.