Lex Lapidus – en serie i sex delar (2020)

Peter Eguae, Jens Lapidus, Jonathan Higgs (QC) och William Davis. Middle Temple, London. Foto: Johan Palmgren.
 
Följ med Jens Lapidus ut i världen för att studera spännande rättegångar och jämföra utländska rättssystem med det svenska!

USA. Ett mordfall i USA tar oss med in i det amerikanska rättssystemet med fokus på borgen och häktningstider. Filmteamet är med när domen faller och den överraskar många i rättssalen.

RWANDA. En misstänkt krigsförbrytare från folkmordets Rwanda påträffas i Örebro. Hur hanterar Sverige den här typen av brott? Jens tar oss med till platsen där allt hände.

ISRAEL. Israels största mål någonsin mot organiserad brottslighet pågår i Tel Aviv. Vi tar rygg på en försvarsadvokat under rättegången och får bland annat träffa en av de åtalade.

VIETNAM. I Vietnam lyckas vi få unikt tillträde till en heroinrättegång och därmed inblick i det vietnamesiska rättssystemet. Utanför regimens noggranna övervakning möter vi i smyg anhöriga till dödsdömda som dömts på rättsosäkra grunder.

ENGLAND. De skickligaste advokaterna i England träffas ibland och spelar upp befintliga fall för att slipa sin argumentationsteknik. Teamet följer en sådan rättegång i kulisserna för att förstå hur den angloamerikanska rättsordningen egentligen fungerar.

SPANIEN. I takt med att fotbollen genererar enorma pengar har sporten dragit till sig olika former av kriminalitet. När den världskände målvakten Iker Casillas byter klubb från Real Madrid till Porto hamnar hans agenter i konflikt. Processen, som hålls i Palma de Mallorca, följer Jens till dess domen faller.

Bakgrund till serien
När svenska och utländska domar ifrågasätts i en snabb medievärld blir diskussionen ibland enkelspårig och onyanserad. Därför är det viktigt att genomlysa hur vårt och andra rättssystem är uppbyggda. Advokaten och författaren Jens Lapidus benar i serien ut hur olika rättssystemen vuxit fram historiskt och hur de fungerar idag. Han relaterar och jämför dem med svenska rättsprinciper och det svenska systemet. Utgångspunkten är i varje avsnitt ett spännande rättsfall som Jens bevakar.
 
Programledare: Jens Lapidus
Producent: Emelie Jönsson och Johan Palmgren
Foto: Jonas Rudström, Johan Palmgren, Sebastian Lejon, Emanuel Hendal, Hans-Erik Therus, Jon Jogensjö, Lukas Backland
Ljud: Matt Senuik
Klipp: Orvar Anklew, Oscar Lagerkvist, Julian Antell
Vinjett: Kaveh Akaber
Grafik & illustration: Marcus Linnér, Molly Bartling
Post: Bengt Anton Runsten
Research: Peter Sincic, Johanna Becker, Linnea Widén, Patricia Mindus, Lucas Pärnerteg, Kenneth Carr, Aska Fujita, Bengt Hesselberg, Anna-Klara Weingarten
Grade: Nanna Dalunde
Ljudmix: Ola Eliasson
Musik: Matti Bye, Isak Åslund, Niko Röhlcke, Jacob Snavely, Oona recordings,
Speaker-inspelningar: Fredrik Thomander, Palma Music Studios
Översättare: Sofia Bubak, Pia Malmcrona, Marta Mundo, Sebastian Gröndal, Johan von Friedrichs, Nga Eldhed, Arcade Harushimana, Uwase Shemsa, Marika Taillefer, Gal Lapid, Uri Levanon, Ori Merom
Projektledare, UR: Maria Rydbrink Raud
Post, UR: Lina Zacharias
Exekutiv producent, UR: Sara Gustafsson

MEDIA


 
 

Lex Lapidus – Premiär på Bio Rio från Johan PalmgrenVimeo.

Se filmen från premiärkvällen av juridik-serien Lex Lapidus på Bio Rio! Klipp från de olika länderna och intressanta samtal kring programmen. Med Jens Lapidus a programledare, fd advokat och författare, Sofia Wadensjö – VD Utbildningsradion, Thomas Bodström – advokat och fd justitieminister, Tora Holst – fd chefsåklagare, Slobodan Jovicic – advokat, Johan Eriksson – advokat och Brittis Edman – politiska chef Amnesty.

Moderator: Kattis Ahlström

 
 

Lex Lapidus, SVT Morgon från Johan PalmgrenVimeo.


 
 
Lex Lapidus trailer Snapchat


 
 
Lex Lapidus trailer Instagram

 
 
Sveriges Radio – P1-morgon – 2 september 2020

 
 
Sveriges Radio – Morgonpasset i P3 – 22 september 2020

RECENSIONER

SvD - Nina Solomin - 15 september 2020 SvD – Nina Solomin – 15 september 2020

Comments are closed.